Panoramska pot po zahodu Goričkega

Cankova - Fikšinci - Nuskova - Kuzma - Grad - Krašči - Cankova. 40 km.

Opis

Pot je razgibana, primerna za aktivne kolesarje. Vodi nas v bližino zahodnogoričkega najvišjega vrha, ki sega nad morje le 418 metrov.

Pričnimo našo pot na Cankovi, v samem središču, kjer je lično urejen trg, ki ga obdajajo vrtec, šola, občinska zgradba, cerkev sv. Jožefa, vila Vogler, ob vodnjaku pa nas pozdravita doprsna kipa dr. Avgusta Pavla in Jožefa Borovnjaka. Zavijemo v proti Avstriji, koder nas pot vodi skozi Korovce, mimo Bransbergerjeve domačije z vaškim muzejem in slikarsko galerijo. Ravnina se kmalu začne rahlo dvigovati proti vinogradniškim Gerlincem, pred tem pa kolesarimo skozi gozdni kompleks s turistično gozdno učno potjo, imenovano Fuks graba.

Med vožnjo po slemenih vasi Gerlinci in Fikšinci se nam razprostira pogled na naravne danosti in lepote pokrajine, ob poti pa je kar nekaj izletniških kmetij, vinskih kleti in domačij, kjer ponujajo domačo hrano in pijačo. V vasi Rogašovci se spustimo v dolino reke Ledave in zavijemo levo, na glavno cesto, v smer Kuzme.

Sledimo oznakam – z glavne poti zavijemo levo in čez nekaj sto metrov zaslišimo brbotanje mehurčkov. V vasi Nuskova se lahko spočijemo in osvežimo ob vrelcu mineralne vode. Pot nadaljujemo skozi Serdico in Sotino, do Kuzme. Pred osnovno šolo zavijemo levo, v klanec, ki nas po spustu popelje do vasi Grad. Med potjo si lahko ogledamo še Doživljajski park Vulkanija. Do največjega grajskega poslopja na Slovenskem, gradu Grad, pa bo potrebnih še nekaj dodatnih moči. Naša trasa vzpona do graščine ne vključuje.

Čez Kruplivnik in Dolnje Slaveče pridemo do regionalne ceste in zavijemo levo. Sledi še zaključni del poti: mimo Ledavskega jezera, čez jez, skozi Topolovce do Cankove.

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Trg sv. Jurija s cerkvijo sv. Jurija

Središču vasi Sveti Jurij, kjer so na dosegu roke pomembnejše ustanove, dominira cerkev sv. Jurija n ...

Sotinski breg

Najvišji vrh Prekmurja (418 metrov) z razglednim stolpom.

Kuzma

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, ob tromeji Slovenije, Avstr ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice