Opis

Vas na Goričkem, ki ima vse: griče, ravnine in doline. Na vrhu hriba je prečudovit razgled, ki sega daleč naokoli, zelo lepo se vidi Pohorje. Če pogledamo zgodovino vasi, zasledimo prve znane podatke iz 14. stoletja, ko je v vasi Bodonci, s takratnim imenom Bodonick, že bila cerkev sv. Lenarta. Nato zasledimo, da je bila v Bodoncih kapela sv. Leonarda. Evangeličanska cerkev v Bodoncih s svojim mogočnim zvonikom in visoko lego že od nekdaj velja za eno najopaznejših cerkva goričkega višavja, tik nad panonsko ravnino.

Na sredi hriba se v Bodoncih nahaja prelepa evangeličanska cerkev. Bodonska cerkvena občina obstaja od leta 1792, evangeličani pa so na tem področju živeli že v času reformacije. Bodonska cerkev je ena od priljubljenih postojank organiziranih skupin, pa tudi naključnih popotnikov, ki odkrivajo lepote Krajinskega parka Goričko. Sedanja cerkev je bila zgrajena leta 1899. Načrt je izrisal arhitekt Daniel Placotta iz Budimpešte. Gre za značilen primer cerkve z galerijo v nadstropju in visokimi ozkimi okni.

V Vadarcih deluje binkoštna cerkvena skupnost, katere korenine segajo šestdeset let nazaj, ko je bilo prvo bogoslužje v zasebnih prostorih. Od leta 1982 pa v Vadarcih stoji cerkev, kjer se zbirajo pripadniki binkoštne veroizpovedi iz okoliških goričkih krajev.

Strukovci so rojstni kraj Števana Küzmiča, očeta prekmurske književnosti, ki se je rodil leta 1723. Njegova najpomembnejša delo so Mali slovenski katekizem, Abecednik in Novi zakon. Jezik knjig je nazoren, domač in živahen, od začetka 19. stoletja pa daje vzor preurejevalcem slovenskega knjižnega jezika, saj je prekmurščina ohranila starejše in čistejše glasovne in oblikovne značilnosti kot osrednja slovenska narečja. Leta 1974 so v spomin Števanu Küžmiču na njegovi domnevni domačiji v Strukovcih odkrili spomenik v obliki navzgor obrnjenega peresa.

V kovaških delavnicah danes s kovanjem vročega železa kovači izdelujejo okrasne predmete in spominke: podkvice, svečnike, lučke in druge uporabne izdelke. Kovaštvo se je ohranilo predvsem kot ljubiteljska dejavnost.

Prekmursko hrano vam v lepem ambientu ponujajo v Bodoncih Okrepčevalnica Na jasi, v Beznovcih pa Gostilna Jelenov hram.

Informacije o lokaciji

Evangeličanska cerkvena občina Bodonci
Bodonci 6
9265 Bodonci

T: + 386 2 549 10 06
E: eco.bodonci@siol.net

Za ogled in vodstvo po cerkvi so na voljo po predhodni najavi.

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

5,0/5

(Št. ocen: 1)
Lokacija
5,0/5
Ponudba
5,0/5
Ljudje
5,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Izletniška kmetija Zelko

Pečarovci so dobili ime po lončarjih in pečarjih, znani pa so tudi po »zgrebaših«, tkalcih lanenega ...

Grad Grad

Grad Grad je z več kot 300 prostori največji grajski kompleks na Slovenskem. Šteje čez 800 let in st ...

Doživljajski park Vulkanija

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice