Doživljajski park Vulkanija

Panoramski pogled

Panoramski pogled

Opis

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka Vulkanija, ki je izdatno podprt z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami, ponuja s stališča interpretacije in uporabe sodobnih tehnologij obilico presežkov v slovenskem prostoru. Vulkanijo lahko obiščete individualno, kot družina ali pa kot skupina.

Pri Gradu na Goričkem je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno se je prebudil v Doživljajskem parku Vulkanija, kjer boste doživeli njegov izbruh in poleg tega spoznali veliko drugih zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta.

Na sodobni interaktivni mizi boste spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje in vulkanov. Mlajši obiskovalci spoznajo svet vulkanov še skozi preproste računalniške igre.

Nato vas bo pot vodila skozi lavino cev, vse do dvigala, ki vas bo popeljalo v globino Zemljine skorje, kjer je poseben časovni stroj. S pomočjo izvirne 3D stereoskopske tehnike vas bodo popeljali skozi zgodovino vesolja: vse od Velikega poka, pa do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Posebej boste spoznali, kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju, ki ga danes imenujemo Goričko, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes.

Za vse, ki vas narava in geologija zanimata še podrobneje, je pripravljena posebna razstava o geoloških značilnostih Goričkega, kjer je predstavljen mineral olivin ter nekateri drugi minerali in fosili z Goričkega. To razstavo si lahko ogledate v bližnji Lednarjevi usnjarni, ki je zidana s kamnom iz goričkega kamnoloma. Lednarjeva usnjarna je nekoč služila kot predelovalnica oziroma strojilnica kože. Sedaj je spomeniško zaščitena in je v njej moč videti ostanke stare, izumrle podjetniške dejavnosti, torej strojarstva.

V bližnji okolici si lahko ogledate tudi kužno znamenje Beli križ, ki je bilo postavljeno v spomin na opustošenje kuge iz 18. stoletja. Mimo kužnega znamenja pridete do Pütarovega mlina, edinega primera redko ohranjene podeželske stavbne dediščine, povezane z mlinarstvom v Prekmurju. Obiščete lahko tudi v bližini stoječo rojstno hišo prvega pisatelja prekmurskih katoličanov, Mikloša Küzmiča (1737–1804). Napisal je sedem knjig, ki so jih uporabljali v cerkvi in šoli, najpomembnejši pa je vsekakor njegov Abecednik. S svojimi knjigami je vzpodbujal narodno zavest prekmurskega ljudstva in ohranjal narečno besedo.

Informacije o lokaciji

Doživljajski park Vulkanija

Grad 174, 9264 Grad

T: + 386 2 55 31 000

E: info@vulkanija.si

W: www.vulkanija.si

Vulkanija bo ponovno odprta 2. oktobra 2015!

MAREC – APRIL:

ponedeljek: zaprto

torek – nedelja: 10.00 – 16.00

MAJ – SEPTEMBER:

ponedeljek: zaprto

torek – nedelja: 10.00 – 18.00

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

4,9/5

(Št. ocen: 4)
Lokacija
5,0/5
Ponudba
4,8/5
Ljudje
5,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Grad Grad

Grad Grad je z več kot 300 prostori največji grajski kompleks na Slovenskem. Šteje čez 800 let in st ...

Kuzma

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, ob tromeji Slovenije, Avstr ...

Trg sv. Jurija s cerkvijo sv. Jurija

Središču vasi Sveti Jurij, kjer so na dosegu roke pomembnejše ustanove, dominira cerkev sv. Jurija n ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice