Opis

Vaški trg krasi park s panonskim vodnjakom na vzvod in doprsnima kipoma Jožefa Borovnjaka (1826–1909), duhovnika in narodnega buditelja, ter njegovega učenca, dr. Avgusta Pavla (1886–1946), prvega prekmurskega znanstvenika, jezikoslovca, pesnika in prevajalca slovenskega slovstva v madžarščino. V neposredni bližini stoji tudi njegova rojstna hiša, na kateri je obeležje – spominska plošča. Ob parku se nahaja lepo obnovljena cerkev sv. Jožefa iz 1737. leta.

Tloris cerkve je v obliki križa, notranjost pa krasi oltarna slika iz leta 1970, delo priznanega umetnika Staneta Kregarja. Oboke ladje in stranskih kapel krasi dekorativna poslikava, ki jo dopolnjuje še figuralni del z upodobitvami svetnikov, osrednji prizor z Jožefom in Marijo in prizor dveh angelov nad njima. Na dekorativnem loku prezbiterija je izpisana letnica 1900. Na trgu se je tudi mogočna meščanska vila s preloma 19. stoletja, ki jo je zgradila družina Vogler. Je nadstropna vogalna hiša, krasi jo bogato oblikovana fasadna profilacija – posebej s cestne strani, dopolnjuje pa jo še lesena dekorativno izrezljana veranda glavnega vhoda v hišo. Je tipičen primer meščanske 'alpske' vile s prehoda 19. stoletja. Večina stavbnega pohištva je ohranjenega. Danes sta v Voglerjevi vili urejeni kavarna in turistično-informacijska točka.

V sosednji vasi Korovci je dobro ohranjena domačija Bransbergerjevih, kjer je od leta 1997 naprej etnološki muzej. Razstavljena so gospodinjska in kmečka orodja iz začetka 20. Stoletja. Prikazujejo nam življenje in delo naših babic in dedov. V posebnem prostoru pa je bila že leto prej urejena tudi galerija s stalno razstavo likovnih del lastnika Ernesta Bransbergerja in drugih slikarjev. Lastnik pa se ponaša tudi s stalno razstavo lovskih trofej iz okoliških logov.

Na koncu vasi Korovci je dobro ohranjen gozd Fuks graba. Po njem je speljana ena najlepših turističnih gozdnih učnih poti, dolga tri kilometre. Pot teče od Korovcev do Gerlincev, razkazuje pa bogastvo goričkih gozdov. Gozdno učno pot so z devetimi vsebinskimi točkami opremili strokovnjaki Zavoda za gozdove iz Murske Sobote in tako na zanimiv način predstavili to naravno vrednoto.

V dolini Gerlincev, tik ob meji z Avstrijo, se nam v gozdu prikaže štirinajst gomil, druga skupina, ki jo sestavlja dvanajst gomil, pa leži nedaleč stran. Gomila je najpreprostejša, najtrajnejša in hkrati tudi dovolj pozornosti zbujajoča oblika groba, ki je poudarjala individualnost posameznika in njegov pomen v politično in socialno razčlenjeni družbi v času rimske zasedbe naših krajev. V njih so izključno žgani pokopi. Gomile v Gerlincih so že ob odkritju, tj. 1985. leta, zbudile precej pozornosti, saj se razlikujejo od že odkritih gomil: in to predvsem po številčnosti na enem mestu in po svoji velikosti (največja meri v premer 30 metrov in v višino 5 metrov). Da bi dognali čas nastanka, je ekipa Pokrajinskega muzeja leta 1988 sondirala eno izmed gomil iz prve skupine in odkrila dva grobova, enega v kamnitem sarkofagu brez pokrova, drugega pa obdanega s konstrukcijo večjih kamnitih plošč. V grobovih so našli sežgane ostanke umrlih in kose razbitih loncev, ki grobova postavljajo v čas antike.

V bližnji okolici Cankove najdete tudi nekaj turističnih kmetij in gostišč s ponudbo domače, prekmurske hrane, ponujajo pa tudi namestitvene kapacitete. V bližini cankovskega trga se tako nahaja gostilna Ajda, v Korovcih gostilna Pri Zlatki, v Gerlincih Izletniška kmetija Kozelinovi, v Kraščih pa poleg Ledavskega jezera Turistična kmetija Ferencovi.

Informacije o lokaciji

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: + 386 2 540 93 70
E: tajnistvo@obcina-cankova.si

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Bodonski brejg

Vas na Goričkem, ki ima vse: griče, ravnine in doline. Na vrhu hriba je prečudovit razgled, ki sega ...

Trg sv. Jurija s cerkvijo sv. Jurija

Središču vasi Sveti Jurij, kjer so na dosegu roke pomembnejše ustanove, dominira cerkev sv. Jurija n ...

Doživljajski park Vulkanija

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice