Trg sv. Jurija s cerkvijo sv. Jurija

Panoramski pogled

Panoramski pogled

Opis

Središču vasi Sveti Jurij, kjer so na dosegu roke pomembnejše ustanove, dominira cerkev sv. Jurija na griču. Sveti Jurij je slavni mučenec, ki je razdal svoje premoženje revežem, javno izpovedal, da je kristjan in se tako podvrgel mučenju. Legenda o njem pravi, da je iz zmajevih krempljev iztrgal deklico, zmaja pa ubil. Tak je upodobljen tudi na cerkvi pri Svetem Juriju.

Velika troladijska neoromanska cerkev sv. Jurija je iz leta 1925 in je nastala po načrtih arhitekta Hansa Pascherja iz Gradca.

V jedru so ohranjeni zvonik in gotski prezbiterij s pomembnimi gotskimi kamnoseškimi detajli iz 14. stoletja, ki so jih pri gradnji vključili v celoto, ter baročni oltar s krstnim kamnom iz leta 1743.

Cerkev stoji v naselju, na rahli vzpetini, in je pomembna dominanta v vasi. Znana je po stropnih freskah, nad vhodom pa jo krasi mozaik sv. Jurija v boju z zmajem. Pred cerkvijo je obnovljen trg sv. Jurija. Trg so svečano otvorili leta 2014.

V bližnji okolici najdete tudi naslednjo znamenitost: cerkev sv. Helene na Pertoči, ki v svoji notranjosti skriva mozaično umetnino. Gre za delo priznanega slovenskega mozaičarja svetovnega slovesa, patra Marka Rupnika. Mozaik meri 92 m2 in prekriva skoraj celotni prednji del cerkve – prezbiterij. Je bogatih barv in podob, vsi upodobljeni liki in elementi pa imajo tudi globok teološki pomen in močno sporočilo.

V bližnjih Večeslavcih najdete Hrvatovo Domačijo, ki nudi možnost namestitve v apartmajih. Domačija je bila stara domala tristo let. Novo so postavili na istem mestu, s podobnim materialom ter podobnima zasnovo in tlorisom. Novogradnja je najsodobneje opremljena, nostalgiji na ljubo pa je krita s slamnato streho. V neposredni bližini je tudi parkirišče za avtodome.

V Rogaševcih se nahaja Sadjarstvo Ficko, ki se ukvarja z integrirano pridelavo in predelavo sadja (marmelade, sokovi, likerji, žganje). Prav tako pa je potrebno omeniti Vina Gjerkeš Fikšinci. Stekleničijo vrhunska buteljčna vina, ki dosegajo odlične rezultate tako na lokalnih tekmovanjih v okviru Društva vinogradnikov, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Informacije o lokaciji

Občina Rogašovci
Sveti Jurij 13
9262 Rogašovci
 
T: + 386 2 55 88 810
E: obcina.rogasovci@siol.net Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Sotinski breg

Najvišji vrh Prekmurja (418 metrov) z razglednim stolpom.

Kuzma

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, ob tromeji Slovenije, Avstr ...

Doživljajski park Vulkanija

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice