Izletniška kmetija Puhan

Panoramski pogled

Panoramski pogled

Opis

Nad Plečnikovo cerkvijo se na severni strani razprostira grič Vršič s kapelo sv. Urbana. Poleg odličnih vinorodnih razmer nudi zanimiv razgled po prekmurski ravnici. Že po nekaj minutah prijetnega sprehoda od cerkve proti vrhu prispete na dvorišču Turistične kmetije Puhan.

V senčnem hladu se odpočijete, ob slastnih domačih jedeh in odličnem vinu pa osvežite in si naberete moči za nadaljnje raziskovanje lepot prekmurskega sveta.

Osnova kulinarične ponudbe Puhanovih je zdrava in pestra hrana tradicionalne prekmurske kmečke kuhinje. Surovine zanjo pridelajo na kmetiji v Černelavcih pri Murski Soboti. Prekmurska kuhinja seveda pomeni, da vam v prvi vrsti nudijo bograč, prekmurske koline s krvavicami in bujto repo, domači narezek s prekmursko šunko, prekajeno vratovino in domačimi klobasami ter drugimi suhomesnimi dobrotami s kmetije, obogaten pa je z doma pripravljenimi namazi. Presenetijo pa vas tudi z dödolami – posebnostjo prekmurske prehrane. Kroni potic sta posolanka in prekmurska gibanica.

Vina, ki jih prideluje družina Puhan, neguje gospodar Jože, diplomirani kmetijski inženir in član Evropskega reda vitezov vina. Njihova vina so že pred dobrim desetletjem, ko so si prekmurska vina šele začela utirati pot med vrhunska vina, dobivala na ocenjevanju na radgonskem sejmu izjemno visoke ocene. Z novejšimi sortami (chardonnay, traminec, renski rizling, sauvignon, sivi pinot, kerner ...) zasajene površine so v zadnjih letih povečali, v obokani kleti pa so ob lesenih sodih uredili prijeten prostor za pokušnjo odličnih vin redne in pozne trgatve.

Bogojinska cerkev (1924–1927) arhitekta Jožeta Plečnika sodi med najbolj moderne cerkvene stavbe v Evropi. Vrhunska arhitektura, ki dovršeno povezuje staro z novim, je ustvarjena prav za ta prekmurski del zemlje. Snežno beli stavbi domačini radi pravijo »bela golobica«. S svojo nenavadno podobo že od daleč pozdravlja okrogel zvonik, ki je poleg stropa, okrašenega z lončarskimi izdelki, prava posebnost. Domačin Franc Bajlec, ki je obiskoval tedaj Plečnikovo šolo, je svojega profesorja obvestil o želji bogojinskega župnika Ivana Baše – vsi so hrepeneli po novi cerkvi.

V Plečnikovi mojstrovini v Bogojini občutite atmosfero miru, spokojnosti in zbranosti. Plečnik se je gradnje cerkve v Bogojini lotil z vsem spoštovanjem do prednikov in Prekmurja, ki mu je postalo ljubo. Upošteval je pokrajinsko stavbarsko tradicijo ter uporabil sestavine starokrščanske arhitekture (kamniti stebri, lesen raven strop).

V Lončarski vasi Filovci se seznanite z lončarsko obrtjo in lončarskim izročilom, ogledate pa si lahko tudi »cimprači« oziroma muzej na prostem.

V Ivanjševcih vstopite v zanimivi čebelji svet ter se posladkate z medom.

V Ratkovcih pri Celecovih spoznate umetnost izdelave medenjakov in se prepustite zapeljivosti njihove sladkobe.

V Ratkovcih pa lahko okusite tudi neokrnjenost Prekmurja: občutite jo z okusom goričkega sira in drugih goričkih mlečnih produktov.

foto galerija

Informacije o lokaciji

Turistična kmetija Puhan

Bogojina 311

9222 Bogojina

T: 041 637 242, (02) 547 13 51

W: www.turizempuhan.si

Odpiralni čas:

petek 16.00 - 23.00

sobota 12.00 - 24.00

nedelja 12.00 - 19.00

 

Za skupine po dogovoru.

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Rotunda v Selu

Majhno okroglo svetišče v vasici Selo, na zarobju vzhodnega Goričkega, ima med prekmurskimi umetnost ...

Telehiša Kobilje

Poznavalci podeželske arhitekture jo opisujejo kot arhitekturni biser. Gre za hišo premožnega kmeta, ...

Ekosocialna kmetija Korenika

V osrčju Krajinskega parka Goričko, na skrajnem severovzhodu Slovenije, v vasi Šalovci, sta kmetijo ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice