Opis

Na severovzhodnem delu Goričkega najdete marsikaj zanimivega: na primer dobrovniško-strehovske gorice, posejane s sadovnjaki in z vinogradi. To je svet blagodejnega sonca in nežnih jutranjih jesenskih meglic. Industrializacija je v preteklem obdobju obšla naše kraje. Zahvaljujoč temu in trdnosti ter vztrajnosti tukajšnjih ljudi je ostala pokrajina čista. Pravo bogastvo občine sta zanimiva kulturna dediščina ter narava. V Dobrovniku se lahko sprehodite po gozdu ob Bukovniškem jezeru, kjer vas bodo pozitivne vibracije napolnile z energijo. Lahko obiščete tropski vrt ali pa pustolovski park. Okrepčate pa se v enem izmed številnih kmečkih turizmov.

Bukovniško jezero

Je akumulacijsko jezero, ki je nastalo z namenom preprečevanja poplav. Povprečna globina jezera je od dva do tri metre, največ do pet metrov. Površina jezera je približno osem hektarjev. Jezero je bilo sprva namenjeno ribogojništvu, pozneje pa sta se razvila še ribolov in športni ribolov. Jezero obdaja gozd, ki nudi obiskovalcem obilo prijetne sence in poleg ribolova ponuja možnost za počitek, sprehode, kampiranje, piknike ter veliko gobarskih užitkov.

Kapela svetega Vida

V neposredni bližini Bukovniškega jezera stoji kapela svetega Vida. Prvotno je na tem mestu stal le leseni križ, leta 1828 pa je bila zgrajena sedanja kapela. Vidova kapela je poleg Vidovega izvira zaščitni znak Bukovniškega jezera in je priljubljeni cilj obiskovalcev. Vsako leto je prvo nedeljo po 15. juniju, ko goduje sveti Vid, pri kapelici proščenje (žegnanje). Na žegnanjski dan pride na ta kraj tudi po več tisoč romarjev. Darežljiva narava je okolico Bukovniškega jezera prepojila z energijami, ki nas sproščajo, pomirijo in okrepijo. Že v preteklosti so ljudje, upoštevajoč spoznanja geomantije, ene najstarejših ved o blagodejnih ter škodljivih področjih in črtah, gradili templje in cerkve na mestih blagodejnega sevanja. Radiestezisti so odkrili, da se pred kapelo križata dve črti moči (zmajevi črti). Tako ni naključje, da je na mestu, kjer stoji danes kapela svetega Vida, obstajala sakralna stavba že stoletja nazaj. Kapelica je bila po pripovedovanju najprej lesena, leta 1828 pa so jo ponovno zgradili iz opeke.

V naših krajih je sveti Vid zaščitnik oči oz. človeškega vida. Po pripovedovanju domačinov so kapelo svetega Vida v času med drugo svetovno vojno partizani močno poškodovali. Zgodba tudi pravi, da se je nekoč ranjen partizan priplazil do kapelice. Pri kapelici je preživel noč. Kljub resnim ranam je preživel in po koncu vojne poskrbel, da so kapelo svetega Vida obnovili. Pravijo, da je tekom noči doživel nekaj, kar mu je povsem spremenilo življenje.

V gozdu, nekaj metrov proč od kapele svetega Vida, izvira studenec z enakim imenom, katerega čudodelnost oz. zdravilnost je poznana že dolgo let. S hladno vodo, ki iz izvira enakomerno teče vse leto, si ljudje umivajo obraz, izpirajo oči in se odžejajo. Pravijo, da ima voda iz Vidovega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože.

V okolici Vidove kapele je odkrito večje območje blagodejnega zemeljskega sevanja različnih jakosti in barv. V premeru 450-ih metrov se nahaja okoli 50 zdravilnih mest različnih energijskih vrednosti in učinkov. Od teh je označenih 26 točk. Časovno omejeno in ponavljajoče se zadrževanje pomaga pri odpravi različnih zdravstvenih težav ter vpliva na boljše psihofizično počutje.

Cerkev svetega Jakoba

Dobrovnik je že od daleč prepoznaven po značilnem zvoniku dobrovniške cerkve svetega Jakoba (Sancti Jacobi). Prvotna cerkev se omenja že leta 1333, nato spet 1501. Sedanjo cerkveno zgradbo je s pomočjo Cerkve in vernikov med leti 1794 in 1796 postavil patron cerkve in župnije, tj. knez Mikloš Esterhazy II. Arhitekt Jože Plečnik je izdelal načrte za ureditev okolice. Značilno podobo s prepoznavnim zvonikom je cerkev dobila leta 1963. V prezbiteriju je danes velika freska, ki jo je 1982. leta naslikal akademski slikar Jože Zel iz Maribora. Prikazuje tri prizore apostola Jakoba.

video galerija

Informacije o lokaciji

Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik

Dobrovnik 297

9223 Dobrovnik

T:  (02) 579 90 01

E: turizem@dobrovnik.si

W: www.dobrovnik.si

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Trg na Cankovi

Vaški trg krasi park s panonskim vodnjakom na vzvod in doprsnima kipoma Jožefa Borovnjaka (1826–1909 ...

Bodonski brejg

Vas na Goričkem, ki ima vse: griče, ravnine in doline. Na vrhu hriba je prečudovit razgled, ki sega ...

Izletniška kmetija Puhan

Nad Plečnikovo cerkvijo se na severni strani razprostira grič Vršič s kapelo sv. Urbana. Poleg odlič ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice