Kulturni dom Stanjevci

Panoramski pogled

Panoramski pogled

Opis

V Občini Gornji Petrovci je velik pečat pustil industrialec Geza Hartner, ki je zgradil kar nekaj osnovnih šol. Šolo v Stanjevcih so leta 2000 obnovili v kulturni dom. Svečana otvoritev prenovljenega kulturnega doma in nove poročne dvorane je bila 15. septembra 20007. Šolsko stavbo je 1913. leta zgradil Geza Hartner. Pozneje mu je država povrnila stroške gradnje. Poleg šolske stavbe so zgradili še drvarnico, stranišče, klet, vodnjak in dvorišče z igriščem. Šola je imela tudi svoja vrt in njivo. Poleg te sta bili zgrajeni tudi šoli v Šulincih in Adrijancih. V okolici se nahaja tudi veliko zanimivih cerkva.

Cerkev svete Trojice (katoliška cerkev v Gornjih Petrovcih) stoji na enem najlepših razglednih vrhov severovzhodnega Goričkega: na Nedelskem bregu (355 metrov) v Gornjih Petrovcih.

Cerkev je nastajala v več časovnih obdobjih. V poznoromansko obdobje spada ozka ladja, širši prezbiterij je bil prizidan še pred koncem 15. stoletja in je značilna poznogotska arhitektura. Zvonik je nastal v 17. stoletju (1642). V njem sta dva zvonova. Cerkev je bila dvakrat obnovljena: leta 1642 in leta 1908. Zanimivo je, da je bila cerkev od 1592. do 1732. leta evangeličanska, od leta 1732 naprej pa je katoliška.

Evangeličanska cerkev v Gornjih Petrovcih je druga evangeličanska cerkev v Občini Gornji Petrovci. Mogočna dvaindvajset metrov dolga in dvanajst metrov široka cerkvena ladja z značilnim stolpom, v katerem sta dva težka zvonova, je bila zgrajena leta 1824. Cerkev obdajajo visoki kostanji in lipe ter urejen park s klopmi in sprehajalnimi potkami.

Poznogotska cerkev sv. Ane je ena najstarejših cerkva na tem območju. V njo so se k molitvi za srečen porod zatekale nosečnice. Nekateri pisci postavljajo njen nastanek v 13., eni celo v 12. stoletje. Današnja stavba je bila zgrajena v 16. stoletju. Čas gradnje je predvidevan na podlagi na ščitek glavnega portala v zahodni fasadi vklesane letnice 1521. Cerkev je pozidana na tradicionalnem srednjeveškem talnem načrtu. Zgodovinski viri pričajo, da so jo Turki leta 1664 popolnoma opustošili, obnovili pa so jo šele 1739. leta. Takrat so jo tudi baročno obokali. Ohranilo se je tudi nekaj gotskih oken ter portal, ki s svojo dekoracijo potrjuje, da gre za arhitekturo 16. stoletja. Zunanjost cerkve je v glavnem ohranila svojo gotsko podobo. Cerkev je bila obnovljena še leta 1911 in leta 2000, ko je bila urejena tudi okolica cerkve.

Evangeličanska cerkev v Križevcih je iz leta 1785, historistično preobleko pa je dobila leta 1885. Je najstarejša zgrajena evangeličanska cerkev v Prekmurju. Leta 1982 je bila v celoti prenovljena. Ob cerkvi je novo župnišče, nedaleč stran pa križevsko pokopališče, od koder je čudoviti razgled daleč po goričkih slemenih. Desno od evangeličanske cerkve vodi makadamska pot do Tetajnega brega, kjer stoji že vsaj sedemsto let staro orjaško drevo – navadni kostanj. V premer meri čez tri metre, v višino pa dvajset metrov. Ljudje pripovedujejo, da je bil vrisan kot orjaško drevo že v starih avstrijskih vojaških kartah.

Lenarčičev mlin v Neradnovcih je bil zgrajen leta 1870. V njem je mlel le mlinski kamen, ki ga je poganjalo vodno kolo, kakršno deluje še danes. Stroj so obnovili in še zmeraj deluje. Je prava posebnost mlina in redkost v širšem prostoru. Ob mlinu so urejena igrišča, poti in mostički za otroke in odrasle. To je idealen prostor za družinski izlet in piknik v naravi.

Pomnik pristanka stratosferskega balona v Ženavljah označuje kraj, kjer sta leta 1934 zaradi vremenskih razmer pristala belgijska znanstvenika. Bronasti kip v obliki krogle, ki ponazarja balon, se lepo sklada s pokrajino in vabi popotnike k ogledu in počitku.

Informacije o lokaciji

Občina Gornji Petrovci
Gornji Petrovci 31d

9203 Petrovci
T: (02) 55 69 007

E: sonja.kercmar@gornji-petrovci.si

W: www.gornji-petrovci.si

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Gornji Senik

Na skrajnem zahodu Madžarske, tik ob meji s Slovenijo in Avstrijo, leži Gornji Senik. Okolica naselj ...

Verica - Ritkarovci

Nekoč ločeni naselji sta danes združeni v eno, v madžarščini poimenovano Ketvölgy (Dve dolini). Tuka ...

Izletniška kmetija Zelko

Pečarovci so dobili ime po lončarjih in pečarjih, znani pa so tudi po »zgrebaših«, tkalcih lanenega ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice