Opis

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, ob tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske. Do tromeje vodi turistično-naravoslovna gozdna pot. Od sakralnih objektov so pomembni predvsem cerkev sv. Kozme in Damjana v Kuzmi, posvečena zdravniškima zavetnikoma in poslikana s freskami, ter evangeličanska cerkev v Gornjih Slavečih. Številni mešani gozdovi v občini so privlačni predvsem za gobarje.

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije in meji na Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Spada med demografsko ogrožena območja. Do nedavnega je tukaj prevladovalo kmetijstvo. Danes je tega intenzivnega kmetijstva zelo malo, saj mali kmetje ne morejo preživeti. Na površini 22,9 km2 in v petih naseljih prebiva okoli 1700 prebivalcev.
Posebno mesto v celotni turistični ponudbi predstavlja naravoslovna Gozdna učna pot Tromejnik, ki poteka pod stičiščem držav Avstrije, Madžarske in Slovenije.

Gozdna učna pot Tromejnik (2,6 km) pohodnika spodbudi k doživljanju narave z vsemi čutili. Na poti je trinajst postaj z učno vsebino. Primerna je za izobraževanje mladih, za prijeten družinski sprehod ali zgolj za sprostitev v prostem času. Pot je krožna, zato naj prevozno sredstvo kar počaka na parkirnem prostoru ob začetku poti. Na vrhu poti je Tromeja – geografska točka (388 m) na tromeji Slovenije, Avstrije in Madžarske. Tromejo označuje mejni kamen v obliki piramide.

V vasi se nahaja katoliška cerkev sv. Kozma in Damjana, posvečena zdravniškima zavetnikoma, iz leta 1863. Današnjo podobo je dobila leta 1969. Je primer nezahtevnih stavbnih gradenj v 19. stoletju, enako velja za notranjo opremo.

V sosednji vasi Gornji Slaveči pa lahko obiščete evangeličansko cerkev iz leta 1928, sezidano po načrtih zidarskega mojstra Juda iz Kuzme, ki je praded sedanje duhovnice, mag. Simone Prosič Filip. Sestavljajo jo enoladijska cerkev, mnogokoten prezbiterij ter zahodni zvonik.

V bližini je znamenitost – Frčkov mlin (1862). Gre nadstropen zidan mlin z valjčnim mehanizmom in mlinskim kamnom. Vodni pogon ni ohranjen. V Doliču se nahaja leseni zvonik, postavljen po drugi svetovni vojni. Objekt je tipičen primer prekmurskih lesenih zvonikov in je uvrščen med etnološke spomenike ter posvetno stavbno dediščino.

Na križišču v Trdkovi je velik hrast, visok dvaindvajset metrov, deblo pa v obsegu meri 493 centimetrov. Star je več kot štiristo let.

Za okrepčilo Gostilna Gaberšek ponuja domače dobrote s kruhom iz krušne peči in prijetnim goričkim vinom. Iz široke kulinarične ponudbe posebej priporočajo domače goričke jedi.

Informacije o lokaciji

Občina Kuzma
Kuzma 60c
9263 Kuzma

T: +386 2 55 58 014
E: obcina.kuzma@moj.net

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

5,0/5

(Št. ocen: 1)
Lokacija
5,0/5
Ponudba
5,0/5
Ljudje
5,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Doživljajski park Vulkanija

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka ...

Grad Grad

Grad Grad je z več kot 300 prostori največji grajski kompleks na Slovenskem. Šteje čez 800 let in st ...

Sotinski breg

Najvišji vrh Prekmurja (418 metrov) z razglednim stolpom.

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice