Opis

Najvišji vrh Prekmurja (418 metrov) z razglednim stolpom.

Hrib na skrajnem severnem delu Goričkega, ob avstrijski meji, je geomorfološka posebnost območja. Hrib nad sotesko Ledave sestavljajo paleozojski skrilavci – najstarejše kamnine na tem območju, ki se značilno razlikujejo od okolice iz mnogo mlajših sedimentov. 418 metrov visoka vzpetina je pretežno pokrita z gozdom in predstavlja najvišjo točko Goričkega. Na južnem obrobju se nahaja kamnolom, kjer so ostanki nekoč, v davnini delujočih vulkanov. Posledica delovanja vulkanov so tudi najdišča apnenca, ki pomenijo dodatno obogatitev mozaika strukture tal Goričkega.

Na vrhu hriba je razgledni stolp, visok štirinajst metrov, ki razpira lep razgled na severovzhodno Slovenijo, del Avstrije, Madžarske in Hrvaške. V bližini razglednega stolpa pa se nahaja tudi avtomatska vremenska postaja Krajinski park Goričko.

Sotinskemu sosednji breg pa se imenuje Serdički oz. Rdeči breg. Visok je 416 metrov in je – takoj za Sotinskim – drugi največji hrib v Pomurju. Rdeči breg se imenuje, ker se tik pod površino nahaja rdeča prst. Z vrha, na katerem stoji brunarica, se odpira pogled na avstrijsko Štajersko in v dolino Ledave, vse do Mure in čez. Do vrha se lahko pripeljete z avtomobilom.

V bližini, v Nuskovi, se lahko ustavite ob slatinskem vrelcu. Vrelec je kaptiran, ljudje iz bližnje in daljne okolice vodo občasno še uporabljajo. Pred približno 30-imi leti je takratna oblast naročila vrtanje več vrtin v rogašovski občini. Vse to v upanju, da bodo odkrili geotermalno vodo. Te niso našli, odkrili pa so nahajališče mineralne vode, ki je po podatkih Fakultete za kemijo v Ljubljani najboljša mineralna voda na Slovenskem. Ob poti do slatinskega vrelca se boste srečali tudi z nasadi vrb in rastišči sibirske perunike.

V vasi Ocinje si kot znamenitost lahko ogledate leseni zvonik, zidan na temeljih iz rezanega školjčnega apnenca. Zgrajen je bil okoli leta 1750 in je eden najlepših etnoloških spomenikov v Pomurju. Iz ohranjenih starih naravnih materialov je bil leta 2000 obnovljen.

V Serdici se nahaja čebelarska ekološka kmetija Čebelji gradič, ki ponuja tudi namestitve kapacitete.

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

5,0/5

(Št. ocen: 3)
Lokacija
5,0/5
Ponudba
5,0/5
Ljudje
5,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Trg sv. Jurija s cerkvijo sv. Jurija

Središču vasi Sveti Jurij, kjer so na dosegu roke pomembnejše ustanove, dominira cerkev sv. Jurija n ...

Kuzma

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije, ob tromeji Slovenije, Avstr ...

Doživljajski park Vulkanija

Doživite bruhanje zadnjega vulkana v Sloveniji izpred treh milijonov let. Obisk Doživljajskega parka ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice