Opis

Na skrajnem zahodu Madžarske, tik ob meji s Slovenijo in Avstrijo, leži Gornji Senik. Okolica naselja je primerna za aktivne počitnice, kolesarjenje, sprehode ali gobarjenje, označene pohodniške poti pa vodijo vse do Tromejnika, ki je simbol sožitja na stiku treh držav.

Gornji Senik je, skupaj z Dolnjim Senikom, prvič omenjen v listini iz leta 1378.

Vas, ki se razprostira v gričevnati pokrajini, ima dva centra. Na današnjem Janezovem bregu je bila vas, ki jo viri omenjajo kot Ivanovo vas (Ivánfalva). Središče današnjega naselja pa je v dolini, ob glavni cesti. Hiše na hribih ležijo v manjšin skupinah.

V središču vasi se nahajajo cerkev, osnovna šola in spominska hiša. Na Gornjem Seniku je tudi center Državne slovenske samouprave, druge krovne organizacije Slovencev na Madžarskem. Cerkev sv. Janeza Krstnika se v virih prvič omenja v drugi polovici 17. stoletja, pozneje je bila obnovljena in tudi povečana. Na župniji ves čas potekajo prizadevanja za ohranitev slovenskega bogoslužja, vendar je obisk maše v slovenskem jeziku danes možen le še enkrat mesečno. Tik ob cerkvi se nahaja Dvojezična osnovna šola Jožefa Košiča, v kateri poučujejo slovenski jezik. Jezik manjšine je učni predmet, poleg tega pa lahko otroci izberejo še enega ali dva predmeta, pri katerih pouk poteka v materinščini. Čez cesto na obisk vabi Küharjeva spominska hiša. V stavbi nekdanjega župnišča so rekonstruirani urad, spalnica in obedovalnica Janoša Küharja. V vitrinah so razstavljeni cerkveno-zgodovinski dokumenti in predmeti iz porabskih župnišč, raziskovalcem pa so v čitalnici na voljo še dokumenti župnijskega arhiva in knjižnica nekdanjega župnišča.
V vasi delujejo naslednje kulturne skupine: MePZ Avgust Pavel, Ljudski pevci in folklorna skupina, ki delujejo pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem.

V zadnjih letih so v vasi obnovili kulturni dom, v okviru čezmejnega sodelovanja pa vzpostavili Vzorčno kmetijo ter Hišo jabolk.

Informacije o lokaciji

Zveza Slovencev na Madžarskem

Gárdonyi ut.1, Monošter

T: ++386/94 552 592

E: info@zveza.hu

W: www.zveza.hu

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Verica - Ritkarovci

Nekoč ločeni naselji sta danes združeni v eno, v madžarščini poimenovano Ketvölgy (Dve dolini). Tuka ...

Dolnji Senik

Na desnem bregu Rabe, v dolini in po bližnjih slemenih, se razprostira naselje Dolnji Senik. Ravno t ...

Kulturni dom Stanjevci

V Občini Gornji Petrovci je velik pečat pustil industrialec Geza Hartner, ki je zgradil kar nekaj os ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice