Opis

Števanovci so po slemenih in pobočnih hribih razloženo naselje, od Monoštra oddaljeno le sedem kilometrov.

Vas je dobila ime po cistercijanskemu opatu Štefanu Hardingu, ki je zavetnik tamkajšnje cerkve, v kateri vsako drugo nedeljo mašujejo v slovenskem jeziku. Zanimiv in ogleda vreden kompleks je nasad lip ob cerkvi, spomenik padlim, kapelica, obcestni križ in pokopališče s starimi nagrobniki, na katerih so napisi v slovenskem jeziku.

Življenje ob meji je zaznamovala »železna zavesa«, ki je vztrajala od druge polovice štiridesetih do konca osemdesetih let. Železna zavesa je bila sestavljena iz žičnate ograje, minskega polja, preoranega mejnega pasu in kontrolnih pasov znotraj države. Mine in žičnato ograjo so na madžarsko-jugoslovanski meji odstranili leta 1956. V začetku sedemdesetih let je „železna zavesa” postala manj varovana, zamenjala jo je ograja s šibkim tokom. Dokončno so jo odstranili 1. avgusta 1989.

Spomin na težke čase ohranja muzejska zbirka Stražarji ob meji, ki so jo uredili v nekdanji stražarnici. Zbirka prikazuje vsakdanje življenje mejnih stražarjev, ki so prebivali v tej hiši, skrbeli za konje in vozila, njihov jedilni in dnevni prostor ter uniforme. V drugem delu zbirke pa so prikazane naprave, ki so služile za nadzor meje in zveze med mejnimi stražarji, učni pripomočki za prepoznavanje letal in nadzorna tabla z magnetki, ki so ponazarjali posameznega stražarja in njegov dnevni položaj na terenu. V zadnji sobi so na ogled maketa objektov železne zavese in pripomočki, ki so jih begunci uporabljali za beg čez mejo.

Tamkajšnji otroci imajo dandanes možnost obiskovati pouk v domači Dvojezični osnovni šoli Števanovci, na kateri deluje tudi Folklorna skupina, ki s plesom in petjem še ohranja staro ljudsko tradicijo.

foto galerija

Informacije o lokaciji

Zveza Slovencev na Madžarskem

Gárdonyi ut.1, Monošter

T: ++386/94 552 592

E: info@zveza.hu

W: www.zveza.hu

Komentarji in ocene

Oddaj komentar in oceno

Povprečna ocena

0,0/5

(Št. ocen: 0)
Lokacija
0,0/5
Ponudba
0,0/5
Ljudje
0,0/5

Za oddajo komentarja in ocen se je potrebno predhodno prijaviti.

Priporoči prijatelju


CAPTCHA Image


Ponudba v bližini

Verica - Ritkarovci

Nekoč ločeni naselji sta danes združeni v eno, v madžarščini poimenovano Ketvölgy (Dve dolini). Tuka ...

Sakalovci

Le šest kilometrov od Monoštra leži manjše porabsko naselje – Sakalovci, v katerem živijo tudi Romi. ...

Dolnji Senik

Na desnem bregu Rabe, v dolini in po bližnjih slemenih, se razprostira naselje Dolnji Senik. Ravno t ...

Novice

Na tem nivoju trenutno ni novic!

Vse novice